Monthly Archives: January 2017

Hengen asialla: Tehonrakentajat Tartossa

tehonrakentajat_tartto_afterpartyMuistellaan seuraavaksi Tehonrakentajat-residenssin kolmatta viikkoa Tartossa (21.10.-13.11.). Residenssin ensimmäisistä viikoista voit lukea lisää täältä.

Viikko 3:
Vimeinen teho-viikko alkaa. Maanantaina residenssiä jatkaa 6/8 Tehonrakentajat-jäsentä. Aamupalaverissa pohditaan, mikä on viikon teema, ketkä kirjoittavat Prosessigallerian tekstit sekä tulevan tapahtumaperjantain lehdistötiedotteen. Residenssi alkaa viimeistään nyt tuntua työnteolta. Tunnelmaa painostaa tieto siitä, että residenssi päättyy pian. Viimeiseen tapahtumaperjantaihin latautuu paljon odotuksia.

Jähmeää maanantai-tunnelmaa ja asteen verran arkista ongelmanratkaisua vauhditetaan lyhyillä aamutehtävillä. Käytämme tehtävien valitsemiseen demokratian tehometodia: arvontaa. Suunnittelemme Tarton henki -hahmokortin (kesto 10 minuuttia), suoritamme assosiatiivisen jatkotarinatehtävän (kesto 10 minuuttia) sekä suunnittelemme “täydelliset” nettisivut (tehtävän kesto 20 minuuttia). Jälkimmäinen tehtävä vie tunnin ja toisen sekä osan kolmatta.

Teemme siis yhtä ja toista, mutta kuten sanottua, ajan puute ahdistaa ryhmää. Teho-Hyvönen lähtee pian Gambiaan! Nyt vauhtia! Toimintaa! 8-tunnin työpäivä ei kestä ikuisesti!

tehonrakentajat_juhlapoyta

tehonrakentajat_tamperemaja_maanantai

tehonrakentajat_tamperemaja_maanantai2

tehonrakentajat_peipsijarvi

Henkeä etsimässä Peipsijärvellä Vanhauskovaisten kylissä

Henkeä etsimässä Peipsijärvellä Vanhauskovaisten kylissä


Viikon suuri teema on Tarton henki. Tarton henki on, kuten arvata saattaa, esoteerinen hahmo, josta on vaikea saada otetta. Törmäämme käsitteeseen residenssin aikana useasti. Haluamme haastaa sekä itsemme sekä tarttolaiset pohtimaan, kuka Tarton henki on? Miten Tarton henki ilmenee? Tunteeko kukaan Tarton henkeä?

Keskustelemme pitkään, miten viimeinen tapahtumaperjaitai toteutetaan. Kaksi ensimmäistä tapahtumaperjantaita sisälsivät yhteisöllisiä ja kokemuksellisia elementtejä, mutta pääpaino oli käsitteellisessä ja tekstuaalisessa esitystavassa. Residenssin päättymisen vuoksi haluamme lisätä viimeiseen tapahtumaan värikästä ja kuritonta juhlatunnelmaa.

tehonrakentajat_tartto_henki2

tehonrakentajat_tomme_tartu

tehonrakentajat_tartto_esitelma

tehonrakentajat_kaarsild2

tehonrakentajat_raekojeplats

Viikko jatkuu ja tuotamme sisältöä tapahtumaperjantaita varten.

Ensimmäinen haaste: hengen kanavoiminen. Järjestämme julkisia puheita Tarton hengelle, jotta tuntisimme olomuodon läsnäolon. Esitykset pidetään seuraavissa vapaasti valituissa, intuitiivisesti puhuttelevissa sijainneissa: Yliopiston puiston portaat, Enkelisilta, Yliopiston puisto (näkymä kaupunkiin), Tavaratalo Kaubamajan edusta, Raatihuoneen tori (pyöriteltävä kehys) ja Yliopiston seinämaalauksen edusta. Kuvaamme performatiiviset tilanteet.

Haaste numero kaksi: catch-a-spirit. Yöllinen kuvauspartio yritää napata Tarton hengen kameralla.

Haaste numero kolme: hengen kutsuminen paikalle. Perjantai lähestyy ja muokkaamme Tampere Majan galleriatilaa Tarton hengen arvon mukaiseksi. Toteutamme juhlakattauksen a’la Tehonrakentajat. Käytämme koristeluun paikallista erikoisuutta: värjättyä talouspaperia. Rakennamme tilaan pienen alttarin, johon editoimme kuvia ja videota. Keräämme myös hengen konstellaation jäänteitä alttarille.

Haaste numero neljä: pyhä puhe. Perjantaina klo 18 galleria avautuu. Vieraat saapuvat ja istuvat pitkän pöydän ääreen. Pöydän päätypaikka on itseoikeutetusti jätetty vapaaksi Tarton hengen ilmestymistä varten. Keskustelu alkaa.

tehonrakentajat_afterparty

tehonrakentajat_afterparty2

tehonrakentajat_tartto_vaim_vesi

Juhlien jälkeen

Juhlien jälkeen

Tavoitteenamme oli residenssin aikana kehittää uusia tapoja työskennellä ja haastaa itseämme kokeilemaan uusia taidemuotoja. Viimeisen perjantain yhteisöllinen iltakeskustelu oli hyvä esimerkki erilaisesta Tehonrakentajat-tyylistä. Spontaanisti etenevä yhteisöllinen keskustelu oli yhtäaikaa ihastuttava että kauhistuttava kokemus. Pääosin virolaiset näyttelyvieraamme olivat puheliaita ja aidon kiinnostuneita keskustelemaan Tarton hengestä. Tunnelma oli lämmin ja juhlava.

Vieraiden esittämä luottamus meitä kohtaan tietenkin herätti vastuuntunteen väliaikaisesta yhteisöstämme. Palasimme yhteisötaiteen peruskysymyksen äärelle: Käytämmekö yhteisön luottamusta väärin?

Entä mitä tapahtui Tarton hengelle? Illan aikana juhlakattauksen päätypaikalle istuutui yksi henkilö. Keskustelijat löysivät Tarton hengen niin Prisman kahvilasta kuin yliopistoltakin. Monet myös olivat sitä mieltä, että henki tosiaan leijui ympärillämme. Tilaisuus, jossa olimme, oli Tarton hengen ilmentymä.

tehonrakentajat_afterparty4

Kiitos, tack ja aitäh! Tehonrakentajat-residenssin mahdollistivat Tampere Maja ja Kulturkontakt Nord.