Monthly Archives: November 2016

Residenssiprosessi — lyhyt kertaus residenssin ensimmäisistä viikoista

Prosessigalleriassa tapahtunutta.

julkaisu5_tehonrakentaat_kuva1

Viikko 1:
5/8 Tehonrakentajaa kokoontuu Helsingissä perjantaina 21.10. Eckerö Linellä tarjoamme toiseksi uusimmalle jäsenelle Teho-Alloselle vuoden myöhästyneet tervetuliaiskahvit. Myös Finlandia-leivosta maistetaan. Se hytkyy Itämeren aallokon voimasta. Tehonrakentajat saapuu Tarttoon klo 22:30. Taksi bussiasemalta Tampere Majaan maksaa 3,80 €.

Ensimmäinen viikonloppu kuluu ruokakulttuuriin tutustumiseen ( = leivosten osoitteluun ostoskeskuksissa kovaäänisesti). Aamupalalla punajuurihummus yllättää taiteilijat! Ensimmäinen työviikko alkaa maanantaina kl0 9:30.

tehonrakentajat_tehoviisaus_aaninauha

tehonrakentajat_prosessigalleria_tartto

tehonrakentajat_metodit_residenssi_tartto

Työviikko kuluu työtapojen hakemiseen ja testailuun. Etätyöskentelyyn tottunut teho-tiimi on uuden tilanteen edessä. Mitä tarkoittaa lähidemokratia? Miltä tuntuu tehdä kaikki ratkaisut ajan kanssa ja kasvotusten? Tehonrakentajat kysyy itseltään: mitä metodeja aito Tehonrakentaja käyttää?

Olemme koostaneet ennen matkaa lukujärjestyksen. Päivät aloitetaan aamupalaverillä. Aamupalaverit venyvät ja huomaamme, että meillä on paljon puhumista. Samaan aikaan kokoustaminen ja paikallaan istuminen herättää turhautuneisuutta.

Otamme käyttöön aamupalatehtävän. Päätämme siirtää niiden suorittamisen päivän alkuun. Aamupalatehtävä on lyhyt n. 5-30 minuuuttia kestävä lämmittelytehtävä, joka voi olla keskusteleva tai toiminnallinen. Keksimme lentävällä tahdilla tehtäviä, joista jokainen esittelee omansa vuorollaan. Suoritettavien tehtävien valitseminen tapahtuu ensimmäisellä viikolla keskustellen.

Keskiviikon retkipäivän ohjelmaan kuuluu käynti kansallismuseoon. Katsomme upouuden museon osallistavia ja elämyksellisiä esitystekniikoita ja samalla katsomme itseämme. Tätä mekin haluamme olla! Perjantaina esittelemme Tehonrakentajat-brändin yleisölle powerpointin muodossa. Jaamme runsaalle vierailijoukolle läksiäisiksi teho-munan, joka sisältää viisauden.

tehonrakentajat_eesti_rahva_muuseum_kansallismuseo_tartto

tehonrakentaja_eesti_rahva_muuseum_2

tehonrakentajat_eesti_rahva_muuseum

julkaisu5_tehonrakentajat_kuva7

julkaisu5_tehonrakentajat_kuva8

tehonrakentajat_tehoviisaus2

tehonrakentajat_tehoviisaus_residenssi_tartto

Viikko 2:
Loput 8/8 Tehonrakentajaa ovat saapuneet viikon lopun aikana. Meitä on nyt kahdeksan! Työviikko alkaa maanantaina klo 9:30.

Olemme löytäneet ensimmäisellä viikolla työkaluja työskentelyn tehostamiseen. Aloitamme viikon omahistoriikkitehtävällä: jokainen Tehonrakentaja saa arvalla tietyn teho-ajanjakson, josta hänen tulee kirjoittaa. Ajanjaksoja ei ole määritelty numeraalisina vuosina, vaan ajanjaksot ovat: “alku”, “alun jälkeen”, “sen jälkeen”, “sen jälkeen”, “sen jälkeen”, “sen jälkeen”, “sen jälkeen” ja “loppu”. Tässä vaiheessa voimme paljastaa, että Tehonrakentajien syntyyn liittyy muna.

Kokeilemme arvontaa demokratiaa lisäävänä ja työskentelyä tehostavana metodina. Se toimii.

tehonrakentajat_aamupalaveri_tampere_maja_tartto

tehonrakentajat_aamupalatehtava2

Keskiviikon retkipäivänä vierailemme AHHAA-keskuksessa. Se on balsamia Tehonrakentajat-hengelle. Illalla hiipivä väsymyksen tunne tuo mieleen lapsuuden. Muistatteko lapsuuden onnellisen raukeuden, joka ei tullut varsinaisesti liikuntasuorituksesta, vaan siitä, että on yksinkertaisesti leikkinyt koko päivän.

Päätämme, että viikko kaksi keskittyy teemaan “työ”. Työskentelemme pareittain, kolmittain ja lopulta kokonaisena ryhmänä. Perjantaina 4.11. esitetyn kokonaisuuden nimi on: Työ ja rentoutuminen (Töö ja puhkus). Tiimit miettivät eri työntekijätasoille (asiantuntija- ammattilais- ja suorittajataso) sopivia metodeja (esim. liiskautuminen). Koostamme myös tarttolaisista työn äänistä koostuvan rentoutusnauhan.

Myöhästymme tiedotteen kirjoittamisesta ja tuloksena on, että avoimessa tilaisuudessa on vain yksi vieras. Tilaisuus on silti onnistunut. Kuuntelemme rentoutusnauhan ringissä.

Lue lisää Prosessigalleriasta!

tehonrakentajat_julkaisu8_kuva1

tehonrakentajat_julkaisu8_kuva_ahhaa

tehonrakentajat_julkaisu8_kuva11

Tehonrakentajat Tampere Majassa 21.10.-13.11.
Tehonrakentajien Tampere Majan residenssi Prosessigalleriassa: 24.10-20.11.