Monthly Archives: June 2016

Kuvakatsaus: Ansiot ja saavutukset Bingo-galleriassa

bingo_laura_laukkanen_tapetti
Tehonrakentajat -näyttely on nyt auki Bingo-galleriassa Oulussa keskikesän juhlaan asti!

Kulttuuribingo on omaehtoinen vast’ikään 5-vuotta täyttänyt kulttuuritila, joka kätkee sisäänsä gallerian ja työtiloja. Bingon käyttöaste on korkea ja siellä vieraita tervehditään.

Näyttely on ensimmäinen Tehonrakentajat-tapahtuma (kuratoitujen Headliner-näyttelyiden lisäksi), joka on rahoitettu täysin omakustanteisesti ilman julkista tai säätiöiden tukea. Säästökuurin vuoksi tai ansiosta se on myös näyttely, jonka Tehonrakentajat-jäsenet ovat tuottaneet minikokoon. Kuljetuskulujen höylääminen vaikuttaa teosten kokoon, materiaaleihin ja tekniseen toteutukseen.

Tämän näyttelyn kohdalla olemme nauttineet pienistä paketeista, jotka kätkevät sisäänsä mahdollisimman paljon.

Osa tAnsieoksista valmistui Tampereen Taidehallin tiloissa.

Osa teoksista valmistui Tampereen Taidehallin tiloissa.

Maksimaalista pakkaustehoa! Koko Ansiot ja saavutus -näyttely mahtui farmariauton säilytystilaan.

Maksimaalista pakkaustehoa! Koko Ansiot ja saavutus -näyttely mahtui farmariauton säilytystilaan.

tehonrakentajat_ripustus_bingo_galleria

tehonrakentajat_bingo_galleria_sielunpeili_heidihemmila

tehonrakentajat_bingo_galleria_laura_laukkanen

tehonrakentajat_bingo_galleria_impola_hemmila

tehonrakentajat_bingo_galleria_hyvonen_matti

tehonrakentajat_bingo_galleria_impola

Tehonrakentajat “Ansiot ja saavutukset”
8.-24.6.2016, ma-pe klo 12-18
Bingo-galleria,
Mäkelininkatu 29, Oulu
Facebook-tapahtuma

Tehonrakentajat haastattelee: Kalevi Suopursu ja Tampereen VHS-klubi

Millennium Poster esiintyi 29.5 Tampereen VHS-klubilla Lompanlinnassa. Kuva: Kalevi Suopursu

Millennium Poster esiintyi 29.5 Tampereen VHS-klubilla Lompanlinnassa. Kuva: Kalevi Suopursu

Tehonrakentajat-näyttely lähestyy! Avajaisten kasettiformaattia kunnioittavasta ohjelmanumerosta vastaavat Kalevi Suopursu ja Tampereen VHS-klubi. Haastattelimme Kalevia Suopursua “Ansiot ja saavutukset” -näyttelyn hengessä.

Hei, Kalevi!
Kerro meille, kuka on Kalevi Suopursu, mikä on Tampereen VHS-klubi ja mitä tekemistä Kalevi Suopursulla on Tampereen VHS-klubin kanssa?

- Aikamoisia kysymyksiä heti alkuun! Kriisi! Kalevi Suopursu on alakulttuurin kentässä pyörivä toimija, joka on profiloitunut… ja tässä kriittisessä kohdassa kaivan esiin puppulausegeneraattorin, joka tietää, että keskeiset ideologiset periaatteet osoittavat, että oikeutettu ongelmanratkaisutyökalu pakottaa kohderyhmää huomioimaan laajentuvia markkinoita ja uusia induktiivisia tuotantomenetelmiä.

Tampereen VHS-klubi on Juuson, Kalevin, Pekan ja Jukan tekosyy kerääntyä kerran kuukaudessa analogisen laitteiston eteen erilaisten teemojen alle – katusoitosta aloitimme viime syksynä, olemme kokeilleet Pekkaa & Nokkaintiaaneja, hytisseet arktisessa drive-in-näytöksessä ja nyt viimeisimpänä kutsuneet joensuulaisia vieraita Millennium Posterin muodossa. Kalevin tehtävä on hölistä kovaäänisesti näissä iltamissa, joita on järjestetty Keltaisella talolla, Rantatiellä, Niihaman Majalla, Joensuun Laiturilla sekä Lompanlinnan vintillä.

Tuleva  Tehonrakentajat -näyttely, jonka avajaisia vietetään 7.6. Bingo-galleriassa Oulussa, on nimeltään “Ansiot ja saavutukset”. Kutsuimme Kalevi sinut ja Tampereen VHS-klubin avajaishumuun. Millä tavalla Kalevi ja Tampereen VHS-klubi osallistuvat avajaisiin?

- Tätä on tullut pohdittua ja samoiltua vakavuudesta parodiaan, mutta näillä näkymin tartun VHS-kameraan ja identiteettikysymyksiin etsien janoisena sitä yhtä ainutta ykseyttä: kuka on Kalevi Suopursu ja mitkä ovat hänen ansionsa? Kuinka monta ja mitkä numerot kuvaavat häntä parhaiten? Entä voimmeko lähestyä häntä ollenkaan näillä todellisuuteen tarrautuvilla kysymyksillä? Kirottu olkoon arbitraarisuus!

Tampereen VHS-klubi tekee yhteistyötä useiden laulu- ja soitinyhtyeiden kanssa.

Jatketaan Tuloksellisuuden maailmassa, Kalevi! Olemme kartoittaneet jäsenlomakkeen avulla työryhmämme ajatuksia saavuttamisesta ja suorittamisesta. Esitämme sinulle nyt muutaman kysymyksen kyseisestä “Ansiot ja saavutukset” -lomakkeesta.
Oletko valmis?

- Täällä ollaan! Tehdään tehokkaasti töitä Suomi-Venäjä-Seuran harjoittelijana!

Luetteloi kolme (3) Kalevi Suopursulle mieleistä asiaa, jotka hän on saavuttanut tänään. Älä vähättele tai ironisoi, vaan palauta vilpittömästi mieleesi pieniä tai suuria saavutuksia.

1) Keksin tänään vihdoinkin miten toteutan Bulat Okudzava –uudellentulkintahankkeeni: teen käppäsen, kaikuisan ja monosti äänitetyn vinyylilevyn, joka simuloi neuvostoliittolaisen Melodija-levy-yhtiön tuotteita!

2) Kello 9:56 paikallista aikaa ajattelin ensimmäistä kertaa, että olen ehkä onnistunut tekemään luokseen houkuttelevia julisteita, vaikka en osaa piirtää ollenkaan! Olen ajatellut: jos ei osaa piirtää (klassisessa merkityksessä), ei pidä pidellä kuvaa. Sitten näin huonosti tehdyn julisteen ja ajattelin: no tuo nyt ei houkuttele yhtään ketään missään.

3) Tänään olen menossa soittamaan urkuja, vaikka en ole harjoitellut ollenkaan (= 0). Eikä tunnu missään (= 0)! Näin tekemättömyyden (= 0) kautta löysin itsestäni positiivisen puolen – mikä ikinä se sitten onkaan!

Luetteloi kolme (3) Kalevi Suopursulle mieleistä asiaa, jotka hän on saavuttanut kuluneen vuoden aikana. Älä vähättele tai ironisoi, vaan palauta vilpittömästi mieleesi pieniä tai suuria saavutuksia.

1) Voidaan empimättä jatkaa aiemmin mainitsemaani urku-keskustelua, sillä koen, että olen vasta viime aikoina löytänyt itsestäni urkuistin. Tuntuu etuoikeutetulta (muttei keskiluokkaiselta!), että olen päässyt rämpyttämään typeriä mekaanisia urkuja sellaisten ihmisten kanssa kuten Tiina Vanhapelto, Jukka Nousiainen, Mikko Siltanen (x3), Sini Mäenpää, Alex Reed, Petri Alanko, Aleksi Lukanteri, Risto Ylihärsilä, Anna Pesonen, Reetta Eerola, Hannes Ranta, Pekka Vuorela, Juuso Paaso… toivottavasti en unohtanut ketään! Unohdettu ihminen – voit ilmiantaa itsesi tässä ja nyt!

2) Sen sijaan työharjoittelijan roolissa olen käytännön syistä ajautunut yhä uudelleen videoiden pariin ja erityisesti reportaasien luokse. Video yhdistää itseensä osa-alueita, joista nautin ykköskaljani erikseen, mutta myös yhdessä: kontekstiin sopimattoman runollista tekstiä, kiihkeän leikkauksen rytmitystä, hitusen tekniikkaa, hämäriä kuvakulmia ja sanaleikkejä. Lisää vain vesi!

3) Humppa- ja Saab-ihmisenä en ole koskaan ollut kokeellisemman taiteenlajin ns. ylin ystävä, kamu tai bestis, mutta harhaisille teille aina uudelleen oksentava VHS-klubi on avannut rähmäiset silmäni kollektiiviselle sekasorrolle. Huraa!

Luetteloi kolme (3)Kalevi Suopursulle mieleistä asiaa, jotka hän on saavuttanut kuluneen viiden (5) vuoden aikana. Älä vähättele tai ironisoi, vaan palauta vilpittömästi mieleesi pieniä tai suuria saavutuksia.

1) Viiden vuoden! Huhh! Viisi vuotta sitten erään kaukaisen yliopiston hikisessä nurkassa istui jonkin epäkiinnostavan asian äärelle kääriytynyt Tommi Leppänen, jonka oikeaa nimeä oli hyvin vaikea muistaa, ja joka ei itse pystynyt änkytykseltään sanomaan sitä ääneen. Toisessa tarinalinjassa kulkee vihainen nuori mies, joka uskoo olevansa Dadarstanin prinssi, ja joka laulaa ruma hymy kasvoillaan pieneläinhoitajista, ruskeasta vedestä sekä feissareista. Jumalani! Mihin olen jättänyt kaikki nuo laulut!

2) Viisi vuotta sitten epämukava Andrei Adriana kertoi harmsilaisia tarinoitaan, joissa sairaalaan meneminen on lentämistä vaarallisempaa, ollaan matkalla Marsiin ja kyykistytään vision äärelle, josta ei tule taaskaan yhtään mitään. Kaipaan noita tarinoita!

3) Ai että! Tekisi mieli ruoskia itseään vielä kaksi päivää kunnes ei enää oma äitinikään tunnistaisi minua atooppisen ihon värjäämästä selästä!

Makeansuolaisesti harhauduin kultaisin rokokoo-tapetein koristellusta nykyisyydestäni!

Mikä on mielestäsi Tampereen VHS-klubin suurin henkinen saavutus?

- Klubi on toiminut vasta niin vähän aikaa, että on vaikea katsoa olemattomaan menneeseen ja puhua maalilinjan (Tikkurilan maalilinjan numero: 010 860 8600) tuloksista, mutta mahtavaa (huom. anti-ironinen sanavalinta!) on ollut kiinnostus, jonka se on herättänyt sekä järjestäjissä, että yleisössä, vaikka ideaalitapaus olisikin että nämä kaksi elementtiä olisivat yhtä, enkä enää aamulla erottaisi mistä tässä kaikessa kyse. Mistä tässä kaikessa on kyse? Erilaisten tilojen haltuunotosta? Anarkiasta? Katseen muuttamisesta? Aktiivisen ja passiivisen keskenään vaihtamisesta? Epäonnistumisesta? Hulluista ideoista, jotka täytyy toteuttaa?

Mikä on mielestäsi Tampereen VHS-klubin suurin aineellinen ansio?

- Tämä on ansa! Aineellisista ansioista on tietenkin vielä vaikeampi puhua, mutta koska kyseessä on 1980-luvun teknologiasta ja meidät kaikki alati valtaavasta retrohuumasta, nousee klubilla eräänlaiseksi tunnuslauseeksi analogia ja formaatti nimeltä VHS, vaikka samaan aikaan kyse ei ole kylmästä tekniikasta, vaan minusta ja sinusta ja meistä kaikista, joissa kiertää vielä kiihkeää elämää.


Kiitos tästä Kalevi ja Tampereen VHS-klubi! Jäikö jotain vielä kertomatta?

- Tuntuu, että kerroin joko liian paljon ja samalla en yhtään mitään! No, mutta! Seuraavien klubien teemat ovat joko Vera Telenius tai kesäteatteri-drive-in! Tervetuloa mukaan toimintaan!