Monthly Archives: March 2016

Tehonrakentajat suosittelee: 5000 m2

5000m_julkisivu

5000 m2 -näyttely Lappeenrannan vanhassa teatterirakennuksessa on näkemisen arvoinen kokonaisuus. Tila huokuu 80-luvun eleganssia kokolattiamattoineen ja messinkilamppuineen. Kuten monissa muissakin purkutaloissa, on täälläkin helppoa antautua nostalgiseksi ja etsiä murusia menneistä vuosikymmenistä. Lähimmäksi mennyttä aikaa pääsi teatterin kellastuneessa tupakkahuoneessa.

5000_tupakkahuone

Kolmeen kerrokseen levittäytyvässä näyttelyssä on oivaltavia tilalähtöisiä teoskokonaisuuksia. Teatterin tilat antavat mahdollisuuksia moneen. Erityistilojen kuten kellarin, holvin tai suuren lavan lisäksi kerroksista löytyy sarjoittain pieniä huoneita. Hyväkuntoisina ja pelkistettyinä valkoisina kuutioina ne muistuttavat melkein minigallerioita. Kokemus ei kuitenkaan ole monotoninen sillä kerrosten pohjakaavojen ja teosten erot ovat suuret.

Mieleen jäivät erityisesti pimeyttä hyödyntäneet ja teatraalisuudesta ammentaneet installoinnit kuten Laura Vainikan pimeään ripustetut grafiikantyöt. Teosten valaistus oli kaiken kaikkiaan yllätyksellisenkin onnistunut. Pimennyskangasta on kulunut rullatolkulla.

Meitä varoiteltiin kokonaisuuden kattavuudesta, mutta selvisimme kierroksesta alle kolmessa tunnissa. Kun taiteilijoita näyttelyssä oli 111, niin näppärä päässälaskija voi päätellä, kuinka monta minuuttia käytimme yhden teoksen tarkasteluun. Supertehokasta!

5000_julkisivu2

5000_aula2

5000_ville_mommo

5000_anonyymi_duo

5000_suvi_saastamoinen_selfieputki

5000_suvi_saastamoinen2

5000_hohto2

Kuvissa näkyvät teokset (ylhäältä alas): Juho Sihvonen (julisteteos), Duo Anonyymit, Suvi Saastamoinen (ja näyttelyn dynaamisin selfiehetki), Heikki Humberg (kubrickmaisessa äänihuoneessa), Jukka Hakanen (seinämaalaus)

Kuvissa näkyvät teokset (ylhäältä alas): Juho Sihvonen (julisteteos), Duo Anonyymit, Suvi Saastamoinen (ja näyttelyn dynaamisin selfiehetki), Heikki Humberg (kubrickmaisessa äänihuoneessa), Jukka Hakanen (seinämaalaus)5000m

27.3. asti
to-su klo 11-16 (ei pitkäperjantaina)
3/5 €
Valtakatu 56
Lappeenranta

Taidekeskus Krimi ja kaakon herkut

Esitelmöimme mainostetusti 12.3. Imatralla Taidekeskus Krimillä.
Matkaohjelman toinen ennaltasuunniteltu kruununjalokivi oli vierailu 5000m2 -näyttelyssä Lappeenrannassa, josta kirjoitamme erillisen raportin pian!

tuulos_kahvit_12_3

tuulos_vapaa_ajankeskus

t_rex_tuulos

Tuulos-kahvit, Tuulos-rex ja Tuulos-carting! Mitäpä ei Tuuloksesta löytyisi. Aloitimme matkan syntymäpäiväjuhliaan viettävän 11-vuotiaan (tai 12-vuotiaan — riippuu mitä plakaattia uskoo) Tuuloksen kauppakeskuksen markkinahumusta.

krimi_tervetuloa

Taidekeskus Krimi on vastaperustettu taiteilijavetoinen näyttely- ja tapahtumatila Imatralla. Näyttelytoiminta on alkanut joulukuussa 2015, mutta talon historia kuvataiteilijoiden asuntoina ja työhuoneina on pitkä. Entisenä Kriminaalihuoltona toiminut rakennus on nykyisten asukkaiden arvion mukaan mukaan majoittanut kuvataiteilijoita jo 90-luvulta alkaen. Ehkä jo kauemmin?

Talon ainutlaatuisen historian soisi tutkittavan ja talletettavan. Purettavaksi suunniteltua rakennusta puolustaa sen historia. Historian havinaa on valitettavasti vaikeaa kääntää rahalla mitattaviksi tulostavoitteiksi. Tai käännetynä: usein päättäviltä tahoilta (ja meiltä asianomaisilta) puuttuu mielenkiinto tai ammattitaito luoda käännettävät mittarit, joilla olisi mahdollista mitata kulttuurin välillinen arvo.

Kerroimme Tehonrakentajat -kollektiivin järjestäytymisestä Krimin kymmenpäiselle yleisölle mainion Tapio Mömmön näyttelyn keskellä. Olimme harvinaisen polveilevia jämptistä aiheesta huolimatta. Tässä kuitenkin kolme naurettavan helppoa ja petollisen itsestäänselvää Tehis-vinkkiä vastaperustetuille työryhmille: 1. Tee yhteisiä kirjallisia muistiinpanoja — heti. 2. Tee yhteinen 3-vuotissuunnitelma (vaikka ryhmä olisi väliaikainen ja kestoltaan lyhyt) — heti 3. Tutustu muihin työryhmiin ja jaa epäonnistumisesi — heti! Nämä ovat Tehis-kantapään kautta opittuja neuvoja!

Puheenvuoron lopuksi teetimme yleisölle lastenpajoistamme tunnetun legendaarisen TehoTestin, joka sai keskittyneen vastaanoton. “Milloin sinä olet tehokkaimmillasi?” No tietenkin silloin, kun teen TehoTestiä!

krimi_etusivu2

krimI_luento_12_3

krimi_tehotesti

krimi_ovi

krimi_rappukaytava

krimi_portaat2

krimi_etupiha

Tehonrakentajat kiittää erityisesti Taidekeskus Krimin Susa Laamasta ja Janette Holmströmia tapahtuman järjestämisestä!

Taidekeskus Krimi
ke-su 12-18
Koulukatu 1 A
Imatra

Kaakkois-Suomen uutisia: Tehonrakentajat Imatralla

tehonrakentajat_tampereen_taidehalli_2
Tehonrakentajat esitelmöi Taidekeskus Krimillä Imatralla 12.3. klo 17 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Tehonrakentajat täyttää tänä vuonna 4-vuotta! Se on väliaikaisten hankkeiden ja projektien rytmittämässä tehoarjessa yllättävän pitkä aika. Luentokutsun myötä olemme kaivaneet arkistojamme ja pohtineet, millaista on työskennellä pitkäjänteisesti yhteisössä, kollektiivissa, työryhmässä tai yhdistyksessä. Mikä meitä liimaa ja mikä korruptoi? Missä naula, missä hattu? Sisällytämme tämän optimoidun muistelutyöskentelyn tulokset lauantain esitelmäpakkaukseen.

Luvassa on toisin sanoen käytännönläheisiä vinkkejä kaikille yhteisöllisyydestä kiinnostuneille ja byrokratiaa pelkääville.

Krimi Goes Manse
12.3.2016 klo 17—19
Koulukatu 1 A
Imatra
Facebook-tapahtuma.