Monthly Archives: November 2015

Etusivu uusiksi, kiitos!

teho_ismo_tehonrakentajat
Suunnittelemme jo vuotta 2016. Tiedossa on jäsenistömuutoksia, tehoperheen sisäisiä statussiirtoja ja toivottavasti askelta avoimempia taidetekoja! Pohdimme, mikä on Tehonrakentajat -työryhmän tarkoitus? Missä jäsenistön ajattelua tarvitaan? Millainen on Tehonrakentajat -jäsenen sielunmaisema?

Päivitystauon kunniaksi on syytä palata hetkeksi menneeseen. Syksyyn laskeutuminen alkoi elokuussa Tehonrakentajien kuratoimalla Headliner -lööppinäyttelyllä. Meillä Tehonrakentajilla on ollut ryhmän perustamisesta alkaen haaveena järjestää tehosateenvarjon alla kuratoituja ryhmänäyttelyitä. Headliner -näyttely oli ensimmäinen askel.

Tarkoituksena oli tuoda taiteilijoiden vapaa sana suoraan valokeilaan. Tehtävänanto oli selkeä ja toteutusaikataulu nopea: “Luo lööppi haluamastasi aiheesta kahdessa viikossa”. Idea toimi: olimme pelkkinä pähkinöinä, kun huomasimme konseptin tuottaman lööppikirjon.

Haku tuotti kokoelman kuvataiteilijoiden luomia ja taittamia etusivuja. Taiteilijat käsittelivät sekä lööpin ideaa itsessään että lööpeissä tyypillisesti edustettuja sisältöjä. Teokset kommentoivat sekä lööppien kieltä että muotoa.

Headliner järjestettiin Tampereen Ylioppilasteatterilla osana Y-festivaalia. Kuvassa näkyvät teokset: (vas.) Anne Lehtelä, Elsa Trzaska ja Veli-Pekka Suorsa.

Headliner järjestettiin Tampereen Ylioppilasteatterilla osana Y-festivaalia.
Kuvassa näkyvät teokset: (vas.) Anne Lehtelä, Elsa Trzaska ja Veli-Pekka Suorsa.

Etusivujen skaala oli laaja: ne olivat satiirisia, poliittisia, lakonisia, ironisia, leikkisiä, kärkeviä, kannustavia, ohjaavia, opastavia tai täysin törkeitä. Kepeä tehtävänanto ja nopea toteutusaikataulu tuntuivat kannustavan taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä rentoihin ja reippaisiin tulkintoihin. Tuotetut taiteilijalööpit olivat kertakaikkisen käteviä, mutkattomia ja teräviä teoksia!

Kiinnostavaa tietenkin on, mitkä teemat nousivat etusivuilla esiin. Kolme kovaa kärkiteemaa olivat: Sipilän huh-huh-hallinto, some-kulttuuri ja taiteilijoiden oikeudet.

Olen kuvaillut tässä taiteilijoiden kiitettävää panosta. Mitä sitten tapahtui kuraattori- ja tuotantopuolella? Headliner ei lopulta toteutunut toivotulla ja sen ansaitsemalla tavalla. Tuotannolliset ongelmat (suomeksi: festivaalin resurssipula sekä tuotantotiimin ja Tehonrakentajat -ryhmän välinen ontuva kommunikaatio) kärjistyivät siihen, että osaa teoksista ei esitetty. Taiteilijana ja kuraattorina se on tyly tilanne — kiitospuheen sijaan pidimme julkisen pahoittelupuheen. Olimme hyperturhautuneita ja valitettavan kädettömiä pelastamaan tilannetta.

Ja niin asiallisen kuivakkaasti kuin asiakulku on tässä kuvattu, voin vannoa, että häpeän tietä on kuljettu.

Etsimme parhaillamme lööpeille uutta esitysareenaa.