Monthly Archives: June 2015

Kesän teho-otteet

“Futuristit innostuivat aikanaan vauhdista ja koneiden voimasta. Nyt taas kun kaiken pitäisi liikkua niin ripeästi ja tehokkaasti, hyvä taide voi olla hidasta, vapaata vähän niin kuin narri.”
Pauliina Turakka-Purhonen, Hikisen taiteen käsityöläinen, Voima 5/2015

“Ammatillista koulutusta voitaisiin tehostaa esimerkiksi kaksivuoro-opiskelulla ja kesälukukauden käyttöönotolla.”
Lyhyesti, Kotimaan politiikka, Helsingin Sanomat, 4.6.2015

“Yhä useampaa asiaa ja tapahtumaa pystytään mittaamaan ja siihen liittyvää päätöksentekoa joko tehostamaan tai parhaimmillaan automatisoimaan.”
Immo Salo, Esineiden internet ja sensoridatan nousuvesi www.bigdata.fi, 5.6.2015

2015-05-17 10.45.33

Hyytävä tehovinkki kesäksi – Stockfors Art Fair

kyltti_stockfors_2013
Kesänäyttelykausi on alkanut.

Ja kas, kesästä 2015 näyttää muodostuvan erityisen rikas ja moniulotteinen. Mäntän kuvataideviikot, Ars Kärsämäki, Ars Auttoinen, Villa Roosa, Haihatus, Mustarinda, Purnu, Uuden Polven Museo – hyvin tiedotettua ja tuotettua kesäkivaa. Vanhat konkarit kääntävät kylkeään (tai nousevat tuhkasta ja kuolleista kuten lehdistö asian ilmaisee): Suvi-Pinx ja Retretti aloittavat jälleen näyttelytoiminnan. Myös poikkitaiteelliset villivarsat: Jättömaa, Y-Festivaali ja Kalevatron tarjoilevat ohjelmistossaan kuvataidetta. Nykytaiteen ja helteen voi yhdistää monella tavalla.

stockfors_tehdas_2012

Jos sinussa, lukijamme, on hitunen ruraalia löytöretkeilijää ja rakastat hylättyjä teollisuusrakennuksia, tartu seuraavaan vinkkiimme. Stockfors Art Fair on kokonaan taideopiskelijoiden masinoima kesänäyttely, jonka tukijoina tietenkin ovat tehtaan omistaja teollisuusneuvos Reino Uusitalo ja Pyhtään kunta. Tuen määrässä toki on vielä parannettavaa: muun muassa Pyhtäällä ripustustyötä tekevien kuvataiteilijoiden makuualustat eivät ole pehmentyneet vuosien varrella.

Pyhtäällä vanhassa puuhiomossa jo kohta kymmenettä vuotta järjestettävä näyttely on rohkea, vaarallinen ja kostea. Mainio miljöö on itsessään kokemisen arvoinen. Voi olla, että kukaan muu kuin kuvataideopiskelija ei suostuisi ripustamaan saniaisten pilkuttamalle ja koskenkostuttamille tiiliseinille. Tilalle ja tilaisuudella antautuminen on harvinaista ja tässä tapauksessa inspiroivaa.

leskinen_torvinen_stockfors_2012

riikka_enne_tuomas_koskialho_stockfors_2012

tuomas_koskialko_stockfors2012

riikka_enne_stockfors_2012

Stockfors 2012: Kuva 1. vas. Einari Leskinen ja Ismo Torvinen ripustaa Talvikki Tenhusen ääniteosta Kuva 2. Riikka Enteen (installaatio) ja Tuoman Koskialhon (valokuvat) teoksia ripustetaan Kuva 3.  Tuomas Koskialhon teoksia valaistaan Kuva 4. Riikka Enteen video installaatiota ripustetaan, takana oikealla: Tuukka Teponojan veistos Kuva 5. Anne Järvi ripustaa omaa teostaan.

Stockfors 2012:
Kuva 1. vas. Einari Leskinen ja Ismo Torvinen ripustaa Talvikki Tenhusen ääniteosta
Kuva 2. Riikka Enteen (installaatio) ja Tuoman Koskialhon (valokuvat) teoksia ripustetaan
Kuva 3. Tuomas Koskialhon teoksia valaistaan
Kuva 4. Riikka Enteen video installaatiota ripustetaan, takana oikealla: Tuukka Teponojan veistos
Kuva 5. Anne Järvi ripustaa omaa teostaan.

Kuvataidekoulutuksen nips-naps-napsautukset jatkuvat. Siksi on erityisen kannatettavaa, että eri oppilaitosten tulevat kuvataiteilijat toimivat yhdessä. Tänä vuonna Stockfors Art Fair on laajempi kuin koskaan tuoden samaan taidevalloitukseen opiskelijat Imatran, Kankaanpään, Lahden, Pietarsaaren, Tampereen ja Turun ammattikorkeakouluista sekä Kuvataideakatemiasta Helsingistä.

sanni_weckman_tiina_lehikoinen_stockfors_2013

ollikainen_auri_makela_laukkanen_stockfors_2013

Stockfors 2013: Kuva 1. vas. Tiina Lehikoinen (video), oik. Sanni Weckman Kuva 2.  vas. Tuomas Ollikainen, Laura Laukkanen ja Auri Mäkelä (video). Kuva 3. vas. Anna Pekkala (video), Susa Laamanen

Stockfors 2013: Kuva 1. vas. Tiina Lehikoinen (video), oik. Sanni Weckman
Kuva 2. vas. Tuomas Ollikainen, Laura Laukkanen ja Auri Mäkelä (video).
Kuva 3. vas. Anna Pekkala (video), Susa Laamanen

Ja niin, paljastettakoon, että Tehonrakentajien jäsenistössä vaalitaan opiskeluajan muistoja, jotka sijoittuvat Pyhtäälle. Kostea tehdasilma tuntui erityisen tehokkaalta kuuman automatkan jälkeen.