Monthly Archives: April 2014

Valikoiva näkö – havaintoja Opeleista kuntopyöriin

2014-04-30 00.06.57
Lapsena sen jo huomasi. Jos perheeseen hankittiin uusi auto, sanotaan vaikka oranssi Opel, niin välittömästi niitä samanlaisia oransseja Opeleita näkyi markettien parkkipaikoilla ja vastaantulevien liikenteessä. Tuntui, että aiemmin harvinainen menopeli olisi yht’äkkiä yleistynyt ja muuttunut erityisen huomiotaherättäväksi ilmestykseksi. Oranssi Opel. Tuolla. Ja tuolla. Sitä on ihminen kuin haukka peltohiiriä tähystämässä. Ja Opeleita.

Tehonrakentajat-simulaatio vai Emmy-palkittu Black Mirror-sarja?

Tehonrakentajat-simulaatio vai Emmy-palkittu Black Mirror-sarja?

Teoksia työstäessä kiinnostus auttamatta kiinnittyy puutiaisen voimalla yhteen hermopisteeseen. Hermopisteet vaihtuvat projektien mukaan. Projekteja on paljon. “Mistä kaikesta voi ihminen ollakaan kiinnostunut!”, voi kuvataiteilijuuttaan harjoittaessa todeta useampaan otteeseen. Xl Art Spacen näyttelyhuumassa Tehonrakentajat-leiriä on erityisesti kiinnostanut kuntopyörät, youtube, self-help ja simulaatiot. Viime aikoina kuntopyöriä on tullut bongattua erityisen paljon.

Ei siis ihme, jos huomiomme kiinnittyi tällä kertaa seuraavaan:

“Viisitoista miljoonaa meriittipistettä. Tulevaisuuden dystopiassa, kaikkien on poljettava kuntopyörillä ja tienattava virtuaalirahaa. Tällä virtuaalirahalla voi ehostaa omaa avatariaan. Ainoa pakotie tästä maailmasta on musiikkilaulukilpailu, johon osallistuminen maksaa viisitoista miljoonaa meriittipistettä.” Yle Areenan Black Mirror -sarjan esittelysivu, 30.4.2014.

2014-04-30 00.35.47

Kuvankaappaukset: Black Mirror, The National Anthem

Tekniset

xl_hiustenleikkuu
Tehonrakentajien tuorein teos vietiin alkuviikosta Helsingistä Xl Art Spacesta telakalle Espooseen. Kuluneen huhtikuun aikana projektin tehoarvo vaihteli valehtelematta 0-1000 voltin välillä. Samaan aikaan kun Tehonrakentajat olivat vakuuttuneita teoksen osuvuudesta ja sen ällistyttävän terävästä tehonrakentajamaisuudesta (“se on älytön, se on hauska, se on runsas!”) orastava ammattiylpeys tutisi perustuksillaan.

Tekniikka on armoton puolituttu. Teos joka toimii ailahdellen, tuottaa tekijälleen jatkuvaa huolta ja epämukavaa oloa. Asiakaspalvelualttius, joka taitaa olla Tehonrakentajien arvoista perustavin, oli koetuksella. Tarjottu palvelu oli käytössä puoliteholla. Ja silti, kun kysessä on taidetyö, aihetta ei pahoitteluun ei ole. Joskaan ei umpimieliselle puolustuspuheellekaan.

Kysymys on taiteen rohkeudesta, röyhkeydestä ja viattomasta kokeilunhalusta. Onko taide maukkaimmillaan demoina ja pilotteina? Välikritiikkeinä ja nykivinä aavistuksina tulevaisuudesta?

Tehonrakentajat jää makustelemaan näyttelykokemusta. Pohdimme, tuliko sitä tehtyä teos vai prototyyppi.

xl_yleiso

xl_simulaatio

Hintalappu 1. vuodelle

Vuosikurssi 2013 skoolaa tulevaisuudelle.

Vuosikurssi 2013 skoolaa tulevaisuudelle.

Kuittitaivas, skannerisalamat ja numerosade. Tässäpä romanttinen kuvaus untuvikon veroselvityksestä.

4/6 Tehonrakentajasta viettää pian 1. vuosipäiväänsä valmistuneena kuvataiteilijana. Veroselvitystä tilittäessä on paikallaan kerrata, miltä vuosi näytti numeroina.
Mitä maksaa olla aloitteleva ja aktiivisesti ammattitaitoaan ylläpitävä (huomaa TE-keskus-ystävällinen sanavalinta) kuvataiteilija?

Ensimmäistä kertaa uudella työhuoneella toukokuussa 2013. Sähkösopimus vielä tekemättä.

Ensimmäistä kertaa uudella työhuoneella toukokuussa 2013. Sähkösopimus vielä tekemättä.

Selvitys perustuu Tehonrakentaja A:n puolivuotistietoihin, joka on myös tämän tekstin allekirjoittanut. Aikajakson pituus paljastaa, mistä ensikertalainen lähtee liikkeelle: valmistumisen jälkeen kuitit menivät karkkipaperien ja kuusenhavujen mukana roskiin. Kesäkuussa tapahtui edistymistä: roskiksen sijaan kuitit jäivät mytyksi taskunpohjille. Nyt huhtikuussa 2014 tilanne näyttää jo valoisammalta: parhaimmillaan kuitti on säilytetty yhtenä kappaleena jopa ilman hiirenkorvia.

Nyt paljastettavat luvut kattavat ajanjakson heinäkuulta joulukuulle.

Työhuoneen vuokra: 480 euroa (heinä-joulukuu)
Työhuoneen perustamiskulut: 540 euroa.
Teosten materiaalit ja laitteet: 415 euroa
Matkat: 230 euroa

Yhteensä 1665 euroa. 1665 euroa!

15 euroa, ei paha!

15 euroa, ei paha!

Mielenkiintoisen yhtälöstä tekee, että näitä menoja ei ole rahoitettu Tehonrakentajat-apurahasta. Porin, Lappeenrannan ja Tampereen matka- ja näyttelykulut katettiin kollektiivisesti Niilo Helanderin myöntämällä apurahalla. Yllä esitetyt kulut kattavat esimerkki A:n omat projektit ja ammattitaidon ylläpitämisen.

Suuri menoerä on työhuoneen perustamiseen liitetyt kulut. Merkittävä osa kyseiseen kohtaan liitetyistä kuluista koostuu vuokramaksujen lisäksi kirpputorikuiteista. Oma ongelmakohtansa on tilityksessä ovat kätevät nettimarkkinat, sillä sen minkä tarkan markan taiteilija säästää, häviää veronörtti kuitin puuttumisena.

Kirpputori Silinteri, Nekalan kruunu.

Kirpputori Silinteri, Nekalan kruunu.

Lopuksi pari tilastollista anekdoottia kirpputoreista: kärkipaikkaa ostotapahtumien määrässä pitää kirpputori Silinteri Nekalassa. Suomen Pelastusarmeijan kirpputori puolestaan vie voiton ostoihin käytetyn summan määrässä. Pelastusarmeijan tulokuninkuuteen vaikuttaa hyvin organisoitu kuljetuspalvelu, jolloin kynnys ostaa työhuoneeseen esimerkiksi uusi 70-luvun säilytysihme on matalampi muihin kilpailijoihin verrattuna.

Mainittakoon lopuksi, että esimerkki A on ollut palkkatyössä osan tarkasteltavasta tilikaudesta.

Viikon teho-otteet

2014-04-13 19.08.31

Viikon teho-otot on poimittu kuluneen viikon Aamulehden “Ihmiset”-liitteestä ja viikonvaihteen Helsingin Sanomista. Teho puhututtaa tällä viikolla pelimaailmassa, musiikissa ja tietenkin, taloudessa.

Ängeslevä uskoo, että pelimaailmasta löytyy apu niille, jotka uupuvat kokousrumban täyttämiin työpäiviin, kadottavat innostuksensa ja pelkäävät epäonnistumista. Samalla lisääntyvät uuden luominen ja työn tekemisen tehokkuus. “Peleistä ammennetaan paljon kokeellisuutta, roolien ottamista ja etunojaa tekemiseen”, Ängeslevä kuvaa.
Pelitutkija ja -kehittäjä Sonja Ängeslevä (toimittaja Sari Rautanen, Aamulehti, 11.4.2014)

“Yksinkertaisia sävellyksiähän ne ovat, mutta ehkä kokonaisuus jotenkin tehoaa”, muusikko suostuu kehumaan itseään. Tehoa on myös sanoituksissa, joissa kuolema on suuressa osassa.
Muusikko Risto Ylihärsilä Teosto-palkinnosta ja arvostuksestaan (toimittaja Mikko Husa, Aamulehti, 11.4.2014)

“Heille [wahlrooseille ja herlineille] on vain yksi ohjenuora: liiketoiminnan pitää olla kannattavaa. Suurten pääomiensa ja kokemustensa takia heillä on oikeus päättää, millaisia tavaroita ja palveluja Suomessa valmistetaan. Seurauksena on työpaikkoja ja hyvinvointia. Se on kansantalouden kannalta paljon tehokkaampaa ja terveempää kuin se, että pienistä puroista julkista pääomaa kerätään johonkin jaettavaksi tehottomasti.” Myös henkinen pääoma on saatava tehokkaaseen käyttöön.
MIT:n kansantaloustieteen professori Bengt Holmström (toimittaja Petri Sajari, Helsingin Sanomat, 13.4.2014)

Ajan reipas henki

Nyt Ars Fennica -voittajanakin tunnettu Tellervo Kalleinen oli yksi Tampereen kuvataiteen koulutusohjelman lopputyönäyttelyn avoimien kritiikkien kommentaattoreista. Kalleinen mainitsi, että vaarallisimpia aiheita kuvataiteessa ovat urheilu ja uskonto. Heitolla on myös kaikupohjaa: kliseiden sudenkuopat odottavat siellä, missä sijaitsevat suurimmat ja ammennetuimmat intohimojen lähteet. Listaan voi lisätä taiteen (taiteen aiheena).

Yhtä kaikki: Tehonrakentajat ehti kahlata Helsingin näyttelytarjontaa oman avajaishulinan jälkeen ja huomata, että urheiluhulluus on vallannut kuvataiteilijat. Löysimme myös toisen fyysisyyttä uhkuvan trendin: raksataiteen. Ja mitä vielä: 3. ajan teesi on koodikuvataide. Gallerioissa haisee nörttihiki ja Bilteman kumi. Tuttu tuoksu myös Tehonrakentajien näyttelyripustuksesta.

Tässä Tehonrakentajien nörttein ja kodinrakentajain taidelenkkiehdotus (arvioitu pituus n. 5,2 km):

Sorbus, Heidi Hemmilä ja Iida Pii, Recovery, 4.-20.4.2014: Urheilun kitchinen puoli
Sinne, Ole Martin Lund Bø, Jan Freuchen & Linn Pedersen, Elastic Measures 4.-27.4.2014: Raksaestetiikan ja urheilun löytökori, haisee K-raudalle
Huuto Project Room, Pia Siren, 27.3.-13.4.2014: Bilteman lämpöpuhallin bongattu
Huuto Jätkäsaari, Brain on Arts, 27.3.-13.4.2014: “Nuo tuolla nurkassa koodaamassa on varmaan ne taiteilijat”

Ei tarvinne lisätä, että raksaa ja urheilua löytyy myös XL Art Spacesta 26.4. asti. Kappas!

Kuva: Ole Martin Lund Bø, Jan Freuchen, Linn Pedersen Elastic Measures,

Kuva: Ole Martin Lund Bø, Jan Freuchen, Linn Pedersen, Elastic Measures, Sinne, lehdistömateriaali

Silmäterä

robotti_vaanii

“Käytimme tämän söpöläisen maalaamisessa 6 mm:n rajausteippiä. Se oli haasteellista, sillä kaarteissa teippi kupruili ja maali valui osittain rajauksien yli. Silmäterän jyrkät kaarteet olisivat vaatineet 3 mm:n teippiä tai muuta tekniikkaa. Mutta siinä se nyt on – määrätietoinen silmäterämme. Liekit ja kaikki.” Ote Tehonrakentajien muistiinpanoista.

Tänään on avajaiset – tervetuloa galleria XL Art Spaceen Kaisaniemen kupeeseen klo 18-20!

Jos alkuiltasi on jo buukattu, älä huoli, sillä klo 20 esiintyy tehoäänimestari Heikki Ketoharju. Tule silloin!