Monthly Archives: March 2014

Viikon tehositaatti

teho_tuote

“Saksalaiset arvostavat hissitekniikkaa: koneistoja ja insinööritaitoja. Amerikkalaiset haluavat kuulla, kun hissi jarruttaa tai kiihdyttää, se kuulostaa tehokkaalta. Kiinalaiset pitävät hiljaisista hisseistä, ja siellä keskiluokan suosikkiväritys on muuttunut kulta-punaisesta sofistikoituneemmaksi, haalean persikkaan. Intialaiset haluavat, että hissin tuuletin näkyy, muuten sitä ei ehkä ole.”

Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros, Reetta Räty, Suomen Kuvalehti, 21.3.2014.

Tehonrakentajat-bingo – bongaa taiteilijat

Heidi Hemmilä ja Iida Pii viheriöllä. Sorbus-galleria

Heidi Hemmilä ja Iida Pii viheriöllä. Sorbus-galleria


Tehonrakentajat esiintyy tiiviinä ryhmänä, mutta jokaisella tehonaamalla on keltaisen kulissin takana niin sanottu “oma taiteellinen elämä”. Tänä keväänä kollektiivilla on ollut jopa hurjastelun makua näyttelykalentereissaan.

Tehonrakentajien toiset taideminät voi löytää ihan pian seuraavista kohteista:

Laura Impola: yksityisnäyttely “Unettomuutta ja muita pelkotiloja” P-galleriassa Porissa 15.03.-30.03.2014.
Heidi Hemmilä: urheilutunnelmissa Sorbus-galleriassa huhtikuussa sekä mukana Mäntän kuvataideviikoilla 15.6.-31.8.2014.
Ismo Torvinen ja Laura Laukkanen: ovat mukana alumneina Tamkin kuvataiteen koulutusohjelman ja yhteistyökoulujen kansainvälisessä projektissa INTACissa.
Fanni Maliniemi: valmistuu Tamkin kuvataiteen koulutusohjelmasta. Ylin nappi auki Mältinranta, Tampere 29.3.–14.4.2014.
Matti Hyvönen: nauttii kuvataideakatemiasta ja laitoksen näyttelymahdollisuuksista.

Fanni Maliniemi ja Aatami.  Kuva@: Ylin nappi auki

Fanni Maliniemi ja Aatami. Kuva: Ylin nappi auki

“Ei tän ratkasemiseen ny mitään skype-puhelua tarvita”

IMG_7688[1]

Tehonrakentajat on sitoutunut, pedantti ja kurantti työryhmä, joka optimoi toimintojaan selkeiksi kokonaisuuksiksi. Tietenkin. Tämänhän nyt kaikki tietää.

Tehonrakentajat on kuitenkin toisinaan myös hyperimpulsiivinen, hullutteluun taipuvainen, puhkianalyyttinen ja läpidemokraattinen yhteisö.
IMG_7699

Näiden kahden tendenssin yhdistelmä tuottaa voimakkuusasteiltaan vaihtelevaa säätöä. Säätäminen on eräänlainen parvivälyn uudelleenjärjestäytymisen hetki. Paradoksaalisesti kollektiivinen toiminta lamaantuu hetkeksi juuri sen vuoksi, että pyrkimyksenä on tehostaa yhteistoimintaa.

Kun säätämistä ilmenee, saattaa Tehonrakentajat ottaa käyttöön lentäväksi nousseen lauseen: “Ei tähä ny mitää skype-neuvottelua tartte”.
Lause on hyodyllinen silloin, kun joku jäsenistä jumittuu yli 10 minuutiksi analysoimaan siveltimen harjasten paksuutta tai yrittää silmät kiiluen pohtia, kuinka ‘glossya’ valkoista muut Tehonrakentajat valitsivat. Jos valitsisivat. Jos-konjuktion ja konditionaalinmuodon käyttäminen on muuten yksi oire säätämisestä.

Säätäminen on osa tehonrakentajuutta. Se on tunnetusti myös elimellinen osa luovaa toimintaa. Säätämiseen kannattaa siedättää itseään. Lopulta säätäminen voi muuttua voimavaraksi. Nyt sormet ristiin, että niin todella voi tapahtua, emmekä huijaa tässä nyt kokonaisen blogipäivityksen verran itseämme.

Varsin lähiöuskottava kuvitus on peräisin maanantain Tehonrakentajat-kuvauksista. Siinä oli sopivasti säätöä. Myös sään puolesta, jonka vaikutuksesta puvustukseen päätyi avantouimari-vivahteita – nahkarukkasineen päivineen.
IMG_7702

Tingeli tankeli tong

2014-03-07 15.57.06Konerasvaisen miehen maineessa olevan Jean Tinguelyn (1925-1991) töitä on syytä katsella tarkkaan. Etenkin jos löytää Tehonrakentajat-henkeä itsestään.

Tehikset Laukkanen, Torvinen ja Hyvönen riensivät Amos Andersonin taidemuseoon kanavoimaan konevelhon mekaanista energiaa itseensä.

Hypnoosiin asti koneet eivät ehdi katselijaa lumota. Aikakatkaisin sallii teosten keikkua, keinua, pyöriä tai kumarrella ohikiitävältä tuntuvan hetken. Teoksen uudelleenkytkeminen onnistuu 5 minuutin välein.

Teoksen odottaja

Teoksen odottaja

Erityistä kiitosta annamme käynnistysnapin reippaalle koolle ja kytkimen sijainnille, joka helpotti aikarajoittimien luomaa odotuspainetta. Nykynäyttelykävijä ei kauan jaksa odotella. Sen huomasi, jos tarkkaili näyttelykävijöitä ja itseään. Jos teos ei käskettäessä liikkunut, se sivuutettiin.

Odotusarvo mekaanisista teoksista muutti teoksen olemassaolon käynnissäolon asiaksi. Tinguelyn teosten kohdalla reaktio on jopa korostuneen hassu, sillä staattisessa tilassa lepääviä kojeita ihastellessa ja kytkimien aktivoitumista odotellessa ei lopulta kaivannutkaan sitä liikettä, toimintaa ja mekaanisia taikoja. Veistokset toimivat taideteoksina, vaikka ne varsinaisesta eivät olleet “päällä”.

Pit-Stop latasi itseensä paikoillaan pysyessään enemmän liike-energiaa kuin mitä lopulta teoksen konkreettisessa liikkeessä vapautui.

Pit-Stop latasi itseensä paikoillaan pysyessään enemmän liike-energiaa kuin mitä lopulta teoksen konkreettisessa liikkeessä vapautui.


Silti yhtä kaikki: Amos Andersonin ullakolla pyörivä dokumentti Tinguelyn räjäytys- ja papattioopperasta palauttaa viimeistään uskon toiminnan voimaan. Kyllä taiteessa täytyy olla vähän “actionia” ja “tingelitangelia”. Käykää toteamassa vaikka itse.
Jotain ihanan älyvapaata on Michelin-ukossa, joka pyörii hyrränä Pit-Stop -teoksen uumenissa.

Jotain ihanan älyvapaata on Michelin-ukossa, joka pyörii hyrränä Pit-Stop -teoksen uumenissa.

XL-koon tekoja neliössä

Tehonrakentajat jatkaa valmistautumista tulevaan näyttelyyn. Kerrataan, mitä tapahtui kuluneella viikolla.

Tilanne näytti aluksi samalta kuin edellisellä kerralla.

Tilanne näytti aluksi samalta kuin edellisellä kerralla.

Moottoria irrotetaan.

Moottoria irrotetaan.

Imurin sisälmykset poistetaan ja kuoret puhdistetaan.  Seuraavaksi imurin sisälle asennetaan uudet moottorit. Tampereen oppilasasuntojen roskalavalta Tehonrakentajat saivat apuketjun ansiosta kasan prinntereitä ja skannereita. Muovikomponenttien alta löytyi juuri Tehonrakentajille sopivat moottorit.

Imurin sisälmykset poistetaan ja kuoret puhdistetaan.
Seuraavaksi imurin sisälle asennetaan uudet moottorit. Tampereen oppilasasuntojen roskalavalta Tehonrakentajat saivat apuketjun ansiosta kasan prinntereitä ja skannereita. Muovikomponenttien alta löytyi juuri Tehonrakentajille sopivat moottorit.

Imurien muovikuorien maalaaminen Pohjois-Haagassa urheilullisissa merkeissä.

Imurien muovikuorien maalaamista Pohjois-Haagassa urheilullisissa merkeissä.

Kiitos tutoriaaleille! Nyt opiskellaan "maskausta".

Kiitos tutoriaaleille! Nyt opiskellaan “maskausta”.

Pohjois-Haagan heimonaamiot.

Pohjois-Haagan heimonaamiot.

Taiteilijastereotypioita uusintamassa? Löydätkö kuvasta viisi erilaista taiteilijakliseetä?

Taiteilijastereotypioita uusintamassa? Löydätkö kuvasta viisi erilaista taiteilijakliseetä?