Monthly Archives: February 2014

Osallistumisesta ja saavuttamisesta

Osallistuvan saavutettavuuden oppitunti 1: Teho-Torvinen testaa Petri Eskelisen teosta Forum Boxissa.

Saavutettavan osallistumisen oppitunti 1: Teho-Torvinen testaa Petri Eskelisen teosta Forum Boxissa. Teos otetaan ja puetaan ylle muutaman viipyilevän ohikävelyn päätteeksi. Spontaaniuden aste: 4 (asteikolla 1-10, 10=täysin vilpittömän spontaani)

Osallistavalla taiteella viitataan usein taidetekoon ja -teokseen, joka syntyy taiteilijan ja yleisön yhteisvaikutuksesta. Osallistava taiteeseen törmää toisin sanoen usein juuri silloin, kun puhutaan yhteisötaiteesta. Osallistavaa taidetta viedään, tuodaan ja annetaan sydän levällään erilaisille yleisöille.

Saavutettavuus puolestaan kuuluu nykymuseoiden perussanastoon. Sitoutuminen palveluiden ja tuotteiden saavutettavuuteen on liitetty monen instituution tavoitelistaan.
Saavutettavuus tuodaan julki erityisryhmille tarjottavien palveluiden myötä: opaskoirat, lastenvaunuparkit ja hissit merkataan symbolein.

Saavutettavuuden kipuraja merkitään “älä koske” -kielto-opasteiden avulla. Mutta arat, seiniä pitkin pälyilevät kansalaiset ovat saavutettavuuden todellisia koetinkiviä. He edustavat myös museoiden suurimman yleisöryhmän erityispiirrettä: ihmisyyttä. Luultavasti moni museotyöntekijä ohjeistaisi asiakasta mieluummin käyttäytymään hyvin ja olemaan reipas perinteikkäämmän “portaat-ylös-vasemmalle-ja-vesipullot-voitte-jättää-tänne”-neuvon sijaan. “Ole reipas ja rohkea – osallistu! Mutta älä sitten koske ihan kaikkialle.”

Toisinaan saavuttettavuuden rajat määrittävät koko taidekokemuksen. Leeds Art Galleryn "Please do not touch" -opaste muuttaa teoksen feministiseksi manifestiksi. Kuva: Anne Järvi

Toisinaan saavuttettavuuden rajat määrittävät koko taidekokemuksen. Leeds Art Galleryn “Please do not touch” -opaste muuttaa teoksen feministiseksi manifestiksi. Kuva: Anne Järvi

Miksi Tehonrakentajat kirjoittaa juuri nyt osallistavasta ja saavutettavasta taiteesta? Ryhmälle kynnysten raivaaminen on yksi tärkeistä ohjenuorista. Toinen merkittävä tavoite on moniaistisuus, jolle taas osallistuva taide luo hyvät edellytykset. XL Art Space Galleriaan huhtikuussa tuleva teos sisältää osallistavia osia siinä määrin, että kysymys saavutettavuudesta on ajankohtainen. Kuinka tehdä käyttöliittymästä eli teoksesta niin herkullinen, että tietoisuus osallistumisesta jättää tilaa teoksen muille sisällöille? Kuinka spontaania voi osallistuminen parhaimmillaan olla? Tehonrakentajat jatkaa pohdintoja.

Saavutettavan osallistumisen oppitunti 2: samaistumisen kautta tapahtuva osallistuminen. Itsensä tunnistaminen teoksesta. Ikuinen Galleria, Teho-Torvinen ja Jesse Adveikovin Mitch.

Saavutettavan osallistumisen oppitunti 2: samaistumisen kautta tapahtuva osallistuminen. Itsensä tunnistaminen teoksesta. Ikuinen Galleria, Teho-Torvinen ja Jesse Adveikovin Mitch. Spontaaniuden aste: 7,5 (asteikoilla 1-10, 10=täysin vilpittömän spontaani)

Demopaja Helsingissä

Onko se lintu? Onko se kala? Kääritäänkö se lahjapaperiin? Liittyykö popin kuningas tai Cheek tähän mitenkään? Tehonrakentajat  suurten kysymysten äärellä.

Onko se lintu? Onko se kala? Kääritäänkö se lahjapaperiin? Liittyykö popin kuningas tai Cheek tähän mitenkään? Tehonrakentajat suurten kysymysten äärellä.

Tehonrakentajalaiset tapasivat toisensa tällä kertaa Helsingin tukikohdassa. XL Art Spacen näyttelyyn Helsingissä on aikaa vielä reilu kuukausi. Tehonrakentajat-keskusteluissa on noussut esiin erityisesti kysymys tulevan teoksen käsitteellisyydestä ja käsitteellisyyden laadusta. Onko jokainen teoksessa näkyvä valinta merkitsevä ja kuinka läpiajateltu teoksen täytyy lopulta olla tekijöidensä pään sisällä? Tehonrakentajat katsovat imuria ja toisiaan. Onko olemassakaan puhtaasti esteettisistä syistä tehtyä valintaa?

Rahaa (massii, pätäkkää ja tuohta) ja puredata-koodia. Demo heijastettiin tuttavallisesti keittiön oveen. Taidekodista ei muualta valkeaa pintaa löydykään.

Rahaa (massii, pätäkkää ja tuohta) ja puredata-koodia. Demo heijastettiin tuttavallisesti keittiön oveen. Taidekodista ei muualta valkeaa pintaa löydykään.

Tehoa päin – energiatyöpaja Hyhkyssä

hyhky_koulu

Tehonrakentajien sarjassaan kolmas etikettipaja järjestettiin tänään 13.2. Hyhkyssä Pispalan koulussa. 4. luokkalaiset osallistuivat Tehonrakentajien kyselyyn ja suunnittelivat omat tehojuomat. Etikettien hitti oli salamat – ne esiintyivät niin logoina kuin tuotteen niminä. Tämänkertaisen pajan juomien suosikkiväri oli sininen.

Tehonrakentajat käyttää usein kierrätysmateriaaleja. Pajassa tehostetaan perinpohjaisesti hyvinvointijuomien ulkoasu elintarvikevärien ja tarrakoneen avulla.

Tehonrakentajat käyttää usein kierrätysmateriaaleja. Pajassa tehostetaan perinpohjaisesti hyvinvointijuomien ulkoasu elintarvikevärien ja tarrakoneen avulla.

Tiesittekö, että tukiopetusta kutsutaan nykyään tehostetuksi tueksi? Tässä se on: tehostetun tuen keltainen "OPI" -oppimisjuoma.

Tiesittekö, että tukiopetusta kutsutaan nykyään tehostetuksi tueksi? Tässä se on: tehostetun tuen keltainen “OPI” -oppimisjuoma.

Ukulele vs. kantele? Kumpi onkaan tehokkaampi? Tehonrakentajat ihastui Pispalan koulun ukulele-rivistöön.

Ukulele vs. kantele? Kumpi onkaan tehokkaampi? Tehonrakentajat ihastui Pispalan koulun ukulele-rivistöön.